onsdag, februari 21, 2007

Mexikansk affärskultur

Así nos ven

Tider för möten

Kring jul och nyår liksom i samband med helgdagarna 5 februari, 21 mars, 5 maj, 16 september, 12 oktober, 2 och 20 november och 12 december är man ofta ledig i Mexico. Därmed bör affärsmöten undvikas kring dessa datum. Februari till mitten av oktober anses vara den bästa tiden för affärsresor eftersom det inte existerar någon motsvarighet till europeisk sommarsemester i Mexico.

I Mexico är normal kontorstid mellan 9.00-18.00 med lunch mellan 14.00-16.00. Möten över måltider är vanligt och planeras ofta till frukost eller lunch.

Vikten av goda relationer

Avgörande vid affärsförhandlingar i Mexico är personliga kontakter varför ett bra kontaktnät är av yttersta vikt. En av Exportrådet Mexicos viktigaste uppgifter är att tillhandahålla ett sådant kontaktnät till svenska företag.

Mexikanska organisationer är hierarkiska och viktiga affärsbeslut tas högst upp i organisationsstrukturen. För att snabbt nå resultat är det därför fördelaktigt med affärskontakter högt upp i organisationshierarkin. Svenskar vill vara mer rakt på sak, prata affärer och lösa problem - vara effektiva. I Mexico är det viktigt att också kunna prata om familjen bygga upp personliga relationer.

Affärsförhandlingar förs i ett lugnare tempo i Mexico än vad svenska affärsmän ofta är vana vid. De mexikanska affärsmännen är dock mycket duktiga och välinformerade. Väl förberedda presentationer med genomarbetat material är därför mycket viktigt vid förhandlingar. Tvärtemot vad många kanske tror är folk även punktliga, långvariga handlstraditioner med USA har gjort att mexicaner i mycket anpassat sig till den nordamerikanska affärskulturen.

Språk

Vanligtvis förväntas det inte att utländska besökare behärskar spanska men det kan vara klokt att tidigt tydliggöra vilket affärsspråk man önskar använda. Engelska är etablerat som internationellt affärsspråk i Mexico. Det är dock väldigt uppskattat när utländska besökare talar, eller försöker tala, spanska.

Klädsel

Mexikaner är ofta mycket välklädda, oberoende ålder och inkomst. Detta kan förklaras med att det i den mexikanska kulturen finns en klar statusmedvetenhet.

Klädselnormen för affärsmän är konservativt mörka kostymer och slips. I Mexico är det extra viktigt med välstrukna skjortor och välputsade skor.

Affärskvinnor har fler alternativ än männen. Dräkter, klänningar, och kjol med blus är vanligast, men även byxor går bra.


Källan: Swedish Trade

Sólo resta decir: Dios, líbrame de este estereotipo ....

Inga kommentarer:

Bloggintresserade